Logo Phoenix Energy 1

Wat moet ik kiezen?

Om de zonne-energie (gelijkstroom) om te zetten in netspanning (230V of 380V wisselstroom) is een omvormer nodig. Hierbij kan over het algemeen de keuze gemaakt worden uit 3 oplossingen.

String omvormer.

Dit is de traditionele oplossing, waarbij zonnepanelen in serie (string) geschakeld worden en een string van zonnepanelen aan de omvormer gekoppeld wordt.

Voordeel: Meest voordelige oplossing

Nadeel: Wanneer één paneel last heeft van schaduw (en hierdoor minder opwekt) dan gaan alle zonnepanelen in  de string minder opwekken, net als een tractor die op een weg de rest van de auto’s erachter ophoudt. Nadeel is ook dat monitoring (in App) van afzonderlijke zonnepanelen niet mogelijk is.

FoxESS S2000 string omvormer
Enphase IQ7A micro optimizer

Micro omvormer.

Bij deze oplossing wordt op het dak achter ieder zonnepaneel een eigen kleine (micro) omvormer geplaatst.

Voordeel: Alle zonnepanelen zijn onafhankelijk geschakeld en beïnvloeden de opbrengst van elkaar dus niet. Een ander voordeel is dat er gewerkt wordt met relatief lage spanningen op het dak (maximaal 230V/380V) en op micro-omvormers zit vaak een fors langere fabrieksgarantie dan op een string omvormer (20 of 25 jaar i.p.v. 10 jaar).

Nadeel: Het prijskaartje dat aan deze oplossing hangt is wel een stuk hoger dan de string omvormer oplossing.

Power optimizers.

SolarEdge (merk omvormer) en Huawei hebben een oplossing waarbij achter ieder zonnepaneel een optimizer geplaatst wordt. De optimizers worden in een string op de omvormer geschakeld, met als resultaat dat een soort van parallel geschakelde oplossing voor de zonnepanelen gerealiseerd wordt zodat deze elkaar niet meer (negatief) kunnen beïnvloeden.

Voordeel: Net als bij micro-omvormers zijn de zonnepanelen onafhankelijk geschakeld. De opbrengst van ieder zonnepaneel is ook in de App te volgen. SolarEdge heeft ook slimme technologie waarmee vlambogen (veelal de oorzaak van brand) voortijdig gesignaleerd kunnen worden en de optimizers zorgen ook voor het afschakelen van de spanning op het dak op het moment dat de omvormer uit staat zodat er dan veilig gewerkt kan worden op het dak.

Nadeel: Ook aan deze oplossing hangt een hoger prijskaartje dan aan de string omvormer oplossing, met dus een langere terugverdientijd van de zonnepanelen installatie tot gevolg.

SolarEdge met optimizer

Meer weten?

Configuratie.

Wat komt er kijken bij de installatie van zonnepanelen?

Hybride oplossing.

Bekijk of een hybride oplossing voor u interessant is.

Salderingsregeling.

Meer informatie over het terugleveren van stroom.